Dakdoorvoer voor CV-ketel

Gepost op: 16 maart 2017

Kwaliteit van leven wordt verhoogd met een goed aangelegde rookgasafvoersysteem
Het is belangrijk om bij vervanging van een centrale verwarmingsketel (cv-ketel) ook het complete rookgasafvoersysteem in zijn geheel te vervangen. Bij het plaatsen van een eerste en nieuwe cv-ketel dient ook een compleet rookgasafvoersysteem te worden aangelegd. In de praktijk komt het in het plaatsingsproces echter weleens voor dat in het aanlegproces in het dak de doorvoer van het rookgasafvoersysteem wordt vergeten. Bij bestaande dakdoorvoersystemen dient er altijd na tien of vijftien jaar een nieuw rookgasafvoersysteem te worden geplaatst.

Rookgasafvoersysteem voor VR - Gemiddeld genomen zet een niet-condenserende verbeterd rendement ketel (VR ketel) 89% van de opgewekte energie in warmte om. Gemiddeld gaat dus 11% van de nuttige opgewekte warmte verloren. Dat is slecht voor het milieu en daarom is het produceren van niet-condenserende rendement ketels verboden en mogen daarom ook niet meer verkocht worden. Wel mag een installateur zijn voorraad CV ketels nog verkopen en bij een klant plaatsen.

Hoog rendement ketel - Door een andere werkingswijze van een hoog rendement ketel (HR ketel), ten opzichte van een VR ketel, zijn er andere dakdoorvoersystemen voor een rookgasafvoersysteem noodzakelijk. Een HR ketel, in tegenstelling tot de niet-condenserende verbeterd rendement ketel (VR ketel), condenseert wel.

Waterdruppels - Aan het einde van een dakdoorvoer voor een HR ketel ontstaan er, door de lagere temperatuur en hogere condens, waterdruppels. Deze waterdruppels kunnen zich in de koude winterperiode bij vorst transformeren tot ijspegels. Dit is dan ook de rede dat bij temperaturen onder het vriespunt er bij woonblokken hangende ijspegels aan de dakdoorvoer kunnen ontstaan. Als de ijspegels te zien zijn, is er een dringende en dwingende reden om het dakdoorvoersysteem voor een rookgasafvoersysteem te vernieuwen.

Dakdoorvoer met hangende ijspegels - Het druipende water zorgt er voor dat de ijspegel, bij een temperatuur rond het vriespunt, steeds langer kan worden. Vaak hebben bewoners van rijtjeswoningen niet in de gaten dat er onveilige situaties kunnen ontstaan. De ijspegels kunnen immers afbreken. Afgebroken ijspegels kunnen dan naar beneden vallen. Als er menselijk leed wordt veroorzaakt door een vallende ijspegel, dan wordt de installateur daarover aangesproken en zal moeten verklaren waarom een dakdoorvoersysteem voor een rookgasafvoersysteem niet is vernieuwd.

Relatie koolmonoxidegevaar en een dakdoorvoer
Bewoners van een woning kunnen blootgesteld worden aan koolmonoxide als er ergens een lek is. Bijvoorbeeld kunnen rookgasafvoersystemen lekken als deze niet meer voldoende gasdicht zijn. In die situaties kunnen bewoners in aanraking komen met koolmonoxide. Het is heel vervelend als bewoners in aanraking kunnen komen met koolmonoxide, want het kan in die situaties heel schadelijk zijn voor de gezondheid van de bewoners. Een regelmatige controle door een installateur geeft aan bewoners een veilig gevoel en verhoogt ook de leef- en woonvreugde.

Delen

Blog over industriële fabricagetechnieken

Welkom op mijn blog. Mijn naam is John. Aangezien mijn vader altijd al een fabriekswerker is geweest werd ik al snel geïntroduceerd tot industriële fabricagetechnieken. In tegenstelling tot de meeste mensen zag ik fabrieken als meer dan een plek waar repetitief werk werd gedaan. Ik zag en zie nog steeds industriële fabricagetechnieken als hetzelfde als wanneer iemand een vaardigheid probeert te leren, omdat je constant aan het zoeken bent om je werk sneller, slimmer, beter, etc. te doen. Al van jongsafaan had ik een bewondering voor het werk. Vanzelfsprekend heb ik gekozen om het werk te doen voor de kost en de passie, en schrijf hier over in deze blog.

Archief